Ruske fregate naoružane raketama Kalibar plove prema Siriji

0
240

Dvije ruske fregate koje su u prošlosti sudjelovale u antiterorističkoj operaciji u Siriji kreću novom rutom do ove zemlje usred pogoršanja situacije u Idlibu, najavio je glasnogovornik ruske Crnomorske flote, Aleksej Rulev.
Ruske fregate Admiral Makarov i Admiral Grigorovič prolaze turski tjesnac Bosfor i Dardanel prema Sredozemlju, rekao je glasnogovornik ruske Crnomorske flote Aleksej Rulev u petak 28. veljače.

“Admiral Makarov i Admiral Grigorovič, naoružani preciznim oružjem – raketnim sustavima Kalibar-NK – kreću se iz Sebastopola prema otvorenom moru kako bi se pridružili pomorskoj grupi ruske mornarice u Sredozemlju…Još jedna fregata Crnomorske flote, Admiral Esen, bila je na misiji na Sredozemlju od prosinca”, rekao je glasnogovornik.

KOJA ĆE BITI MISIJA FREGATA?
Fregate se vraćaju u regiju kako bi zaprijetili teroristima, rekao je za bivši zapovjednik Crnomorske flote Viktor Kravčenko.

“Ako napetost raste negdje u svijetu, američki su brodovi i dalje tu. Zašto ne i mi? To može biti neka vrsta odvraćanja. Prisutnost naših brodova nužna je i za zaštitu naših brodova koji plove ovom regijom“, objasnio je g. Kravčenko. Prema bivšem zapovjedniku ruske Baltičke flote Vladimiru Valujevu, dolazak ruskih fregata namijenjen je osiguranju ravnoteže snaga. Pored toga, fregate mogu upotrijebiti svoje projektile za zaštitu ruskih položaja u Siriji, rekao je admiral.

Ruska flota koja sadrži petnaestak i još toliko pomoćnih brodova i čamaca trajno je u Sredozemlju, izvijestila je tiskovna služba Crnomorske flote.

Tijekom ruske antiterorističke operacije u Siriji, dizel-električne fregate i podmornice nekoliko su puta ispaljivali rakete Kalibar protiv radikala. Rusija jača ovu pomorsku skupinu nakon pogoršanja situacije u zoni Idliba.

Turske vlasti priopćile su u noći 27. na 28. veljače da su najmanje 33 turska vojnika poginula u zračnim napadima koje su Ankara pripisale sirijskim vladinim snagama. Turska vojska otvorila je vatru na položaje sirijske vojske. Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, predsjednik Erdogan sazvao je poseban sastanak vijeća sigurnosti nakon što je dobio informacije o gubicima svoje vojske. Dvanaest turskih promatračkih mjesta nalazi se u području Idliba.

(Logicno)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here