Tegeltija privržen ekonomskim reformama

0
176

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas Srni da je veoma zadovoljan prvim javnim obraćanjem novoimenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije …

… koji je, kako je naveo, naglasak stavio na ekonomske reforme, ali i na potrebu unapređenja koordinacije na nivou cijele BiH.

– Njegovi prvi potezi, poput sastanaka sa entitetskim premijerima čine se kao dobar početak što, nažalost, ranije nismo mogli da vidimo u dovoljnoj mjeri, a to je jedan od preduslova za napredak BiH ne evropskom putu – rekao je Sattler.

Odgovarajući na pitanje Srne koji su to prioriteti koje EU očekuje od BiH, Sattler je rekao da BiH mora raditi na boljoj funkcionalnosti svojih institucija.

– Govorimo o sprovođenju presuda evropskih sudova za ljudska prava, uključujući i odluku u predmetu “Sejdić i Finci”, gdje je u prošlosti bilo pokušaja da ova odluka bude sprovedena – rekao je Sattler.

On očekuje da institucije BiH brže reaguju na planu vladavine prava, reforme Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, usvajanja novog zakona o ovoj instituciji.

Sattler očekuje napredak i u oblasti socijalno-ekonomskih reformi.

Prema njegovim riječima, BiH mora uložiti dodatne napore da zaustavi odlazak mladih u inostranstvo.

– Evo, sada smo otvorili novo poglavlje u odnosima EU sa svim nivoima vlasti u BiH, koje ponovo imaju novu priliku da rješavaju probleme i da pokažu liderstvo – rekao je šef Delegacije EU u BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here