Veće cijene ne znače prestanak pušenja: Prihodi od akciza 867 miliona KM

0
115

Prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine u BiH za proteklu godinu iznose 867 miliona maraka što je više u odnosu na protekle godine.

Odlukom upravnog odbora UIO za 2020. godinu predviđeno je da proporcijalna akciza iznosi 42% maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1.65 konvertibilnih maraka po paklici, dok akciza za rezani duvan iznosi 121,60KM po kilogramu.

Sa novom godinom i nove cijene. U 2020 godini pojedine cijene cigareta su ostale iste dok su neke skuplje u rasponu od 10 do 30 feninga. U zavisnosti od vrste i proizvođača. Formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri zavisno od svoje poslovne politike formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV-a. Nove cijene ne znače i prestanak pušenja.

Iz UIO napominju da ulažu napore na suzbijanju crnog tržišta duvana i duvanskih prerađevina na tržištu BiH, a ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko milion maraka. O štetnosti duvana na zdravlje govori se svakodnevno, a na to čak upozoravju i sami proizvodjači duvanskih cigareta. Ukoliko sa druge strane pogledamo finansijske razloge za prestanak pušenja računica je jasna:

Prosječni pušač za svoj životni vijek ispuši trosobni stan, a govorimo o samo onim pušačima koji ispuše jednu kutiju.

Jedno pakovanje cigareta košta 5,50 konvertibilnih maraka, što na mjesečnom nivou iznosi 165 maraka, a na godišnjem 1.980 konvertibilnih maraka. Ako u porodici ima dvoje pušača, oni na godišnjem nivou na cigarete potroše 3.960 konvertibilnih maraka, a za taj novac možete sebi priuštiti luksuzno ljetovanje,zimovanje, automobil. Ono što je još poraznije i veći gubitak je da godišnje zbog posljedica pušenja u BiH umire 8595 ljudi. S togla sljedeći put prije nego zapalite cigaretu dobro razmislite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here